Az idő nem megy, hanem jön! Az életed megy…

"A legnagyobb hiba, hogy azt hiszed van időd." - Buddha

Szerinted megy az idő? Mert szerintem nem!
Hatalmas tévhitben élünk! Valaki valamiért, és sajnos azt sem tudjuk, hogy mikor, de átnevezte az ÉLET szót IDŐRE! Lehet, hogy a jó szándék vezérelte, és csak a saját bűntudatát szerette volna palástolni, de annyira jól működött, hogy mára már gyakorlatilag az emberiség nagy része átvette és szinte mindenki ebben a formában használja helytelenül!

Gyere tarts velem, és bebizonyítom, hogy miért is helytelen
De előbb egy kérdés! Tudtad, hogy az élet olyan mint a WC papír? Ha nem, akkor mindenképpen olvass tovább!

Szóval egyetérthetünk abban, hogy mindennapos szófordulatok az alábbiak:

 • Rohan az idő!
 • Telik az idő!
 • Eltelt az idő!
 • Múlik az idő!
 • Megy az idő!

Hát a francokat! Sajnos van egy nagyon rossz hírem! Az ÉLETED, rohan, telik, múlik és megy és véletlenül sem az IDŐ!
Az IDŐ JÖN!
Helyettesítsük be az IDŐ helyett az ÉLET szót a fenti felsorolásba nyugodtan!

 • Rohan az ÉLET!
 • Telik az ÉLET!
 • Eltelt az ÉLET!
 • Múlik az ÉLET!
 • Megy az ÉLET!

És ez a Te életed! Tehát, hogy még sokkolóbb legyen:

 • Rohan az ÉLETED!
 • Telik az ÉLETED!
 • Múlik az ÉLETED!
 • Megy az ÉLETED!
 • Eltelt az ÉLETED!
 

Na így milyen érzés? Milyen érzelmek kavarognak most benned? Nem lenne helyesebb ebben a formában használnánk, hogy meglegyen a valódi értelme, fontossága és súlya, minthogy az IDŐ szó mögé bújva könnyedén, bűntudat nélkül fecsérelnénk el az időnket!? Ja nem… Helyesen fogalmazva fecsérelnénk el az ÉLETÜNKET! Mert bizony az életünket fecséreljük és nem az időt!

Azért ez mennyire más? Mondd ki hangosan:

 – Elfecséreltem az időmet! – ez így semmi extra.

Most pedig:

– Elfecséreltem az életemet! – Bumm! Ez azért így más, nem!?

Nem szép dolog pazarolni, fecsérelni! Főleg nem, akkor ha az életedről van szó, nem gondolod!?

 

“A legnagyobb hiba, hogy azt hiszed van időd.” – Buddha

óra homok tengerpart

Akkor most nézzük meg, hogy miként is használja a magyar nyelv az idő szót helyesen.
Az pedig az ELJÖTT! Mindig eljön valaminek az ideje.

 • Eljött az idő, hogy elinduljak.
 • Eljött az ideje az előadásnak, a film kezdésének.
 • Eljött a vacsoraidő!
 • Eljött az idő, hogy megkérjem a kezét!
 • Eljött az ideje a szünidőnek!
 • Nemsokára jön a következő hétvége / hét / hónap / év.
 • Mindjárt itt van a tél / Karácsony / Újév / tavasz…
 • Eljött a lefekvés / felkelés ideje!
 • Eljött az ideje, hogy másképp gondolkodjak!
 • Itt az ideje, tehát eljött, hogy pihenjek.
 • Eljött az ideje, hogy változtassak.
 • Ez így nem mehet tovább, eljött az idő / itt az idő arra, hogy …

A jövőbeni események jönnek, az idő jön, ideér. A múltbéliek pedig mennek, telnek. De nem az idő telik, megy, hanem az életed. Az idő sehová sem megy, az jön. Az életem eddigi része eltelt, a hátralévő része pedig jön, az idővel együtt! Illetve egész pontosan MOST van, most telik. Mindig csak a MOST az ami van, mos tudunk cselekedni, ebben a pillanatban. De ez majd talán egy következő blogcikk témája lesz.

Most pedig nézzük meg, hogy mivel is tudjuk fecsérelni, pazarolni az időnket, tehát az életünket.

Először is kétféle út van Jim Rohn szerint:

“Mindnyájunk előtt két különböző választási lehetőség áll azt illetően, hogy mihez kezdünk az életünkkel. Az első választási lehetőség az, hogy kevesebbé válunk, mint amit a képességeink megengednének. Kevesebbet keresünk. Szerényebben élünk. Kevesebbet olvasunk és kevesebbet gondolkozunk. Kevesebbet próbálkozunk és kevesebb önfegyelmet gyakorlunk. Ezek a döntések azok, amelyek egy üres élethez vezetnek. Ezek a döntések azok, amelyek – ha egyszer meghoztuk őket – egy szüntelen rossz előérzettél terhelt élethez vezetnek ahelyett, hogy a napjaink csodálatos és örömteli várakozással telnének. És a második választási lehetőség? Megtenni mindazt, ami tőlünk telik! Kibontakoztatni minden lehetőségünket. Elolvasni minden könyvet, amelyhez hozzájutunk. A lehető legtöbbet keresni. A lehető legtöbbet megosztani másokkal és nyújtani másoknak. A tőlünk telhető legjobban iparkodni, termelni és teljesíteni. Mindnyájunk előtt nyitva áll ez a lehetőség…”

Mindenkinek 24 órából áll egy nap. A kérdés hogy mire használod fel, hogy osztod be, de inkább, hogy osztod fel! Hány felé osztod? És azokban mit csinálsz, teszel és mit nem csinálsz konkrétan. Itt most valóban a cselekvésen és a nem cselekvésen van a hangsúly.

De, hogy ne csak elméleti szinten vizsgáljuk a dolgot. Hoztam pár gyakorlati tippet is, amiket én szoktam használni. Időbeosztási stratégiák, pontosabban életbeosztási stratégiák, tippek, trükkök, módszerek.

Védd meg az idődet / életedet!

Idő / életünk megvédése az egyik legfontosabb dolog, ha hatékonyan szeretnénk, cselekedni, dolgozni! Mondj NEMET bátran! A mi időnkkel / életünkkel mi gazdálkodunk. Ne hagyd, hogy más ossza be az idődet / életedet. Azt oszd be nyugodtan Te, az a TE ÉLETED.
Ha valaki plusz feladatot, terhet szeretne rád rakni. Mondd nyugodtan:

“Nagyon szívesen segítenék neked, semmi kifogásom ellened, de meg kell értened, hogy ez nem a legalkalmasabb időpont, mert én más fontos teendőmet ütemeztem be korábban. Kérlek, hogy egyeztessünk egy másik alkalmat és térjünk vissza rá akkor, ha aktuális még.” 

Ezt meg kell tanulni. Kell némi bátorság, főleg az elején. Picit furi lesz mindenkinek, de kis idővel megértik, és megszokják a körülötted lévők. Nyugi, semmi hátrányod ne lesz belőle. Sőt, előnyöd fog származni. Több időd lesz és jobban fognak értékelni!

ÉLET- és IDŐBEOSZTÁSI módszerek

Az első és legfontosabb, hogy minden értesítést kapcsolj ki a telefonodról, némítsd le és határozz meg egy olya időszakot, amikor zavartalanul tudsz dolgozni.

Ez nálam a délelőtti órák, délig vagy 13:00-ig. Semmi üzi, semmi Messenger és telefon. Majd 13:00-tól visszahívom azt, aki keresett.
Érdemes elmondani nekik őszintén, hogy miért nem vetted fel. Ezt elég egyszer elmondani és megértik az ügyfelek, kollégák. Persze elképzelhető, hogy te ezt nem tudod megtenni, pl. ha ügyfélszolgálatos vagy, de akkor meg az a munkád, azt csináld és egyéb más megkeresésre ne reagálj.

Pl. mondd nyugodtan az alábbit, én is ezt szoktam:

– “Szia láttam, hogy kerestél, azért nem vettem fel délelőtt, mert megtervezett, beütemezett munkarend szerint dolgozom, és ezekben az órákban, nem hagyom magam megzavarni mert, így tudom minőségileg kiszolgálni az ügyfeleimet. Nyugodtan keress bármikor, csak ne haragudj, ha nem fogom azonnal felvenni 13:00 óra után vissza foglak hívni ígérem. Ma is kerestél, miben segíthetek?”

POMODORO technika

A pomodoro módszert Francesco Cirillo fejlesztette ki az 1980-as években. Az egyetemista Cirillonak problémái voltak a tanulmányaira való koncentrálással és vizsgáinak teljesítésével. A rémisztő mennyiségű tanulás melletti elköteleződés helyett Cirillo csupán annyit kért magától, hogy szánjon 10 fókuszált percet tanulásra.

A kihíváshoz talált egy paradicsom alakú órát és megszületett a pomodoro technika. A pomodoro olasz szó jelentése ugyanis paradicsom 🍅.

A pomodoro technika egy ciklikus időgazdálkodási módszer. Rövid sprintekben dolgozol, ami folyamatos produktivitásra ösztönöz. A tervezett rendszeres szünetek pedig motivációd fenntartását, kreativitásod védelmét és energiád hatékony beosztását szolgálják.

A pomodoro módszer használata végtelenül egyszerű, részben ebben rejlik a technika hatékonysága is.

 • Írd össze teendőid listáját és szerezz be egy időzítőt (telefon, app, napóra, bármi).
 • Állítsd be az időzítőt 25 percre, majd dolgozz egyetlen feladaton egészen addig, amíg meg nem szólal az időzítő.
 • Miután befejezted a pomodoro ciklust, írt fel mit sikerült elvégezned és jelöld papíron az elvégzett pomodorot is.
 • Tarts 5 perc szünetet!
 • Négy pomodoro ciklus után tarts egy hosszabb 20-30 perces szünetet! 

Nekem az is bejön és működni szokott, ha 50 percet dolgozok fókuszáltan és utána 10 perc pihenő. Főleg, ha számítógép előtt ülök. Felkelek, mozgok, vizet iszok, leviszem a kutyát, meditálok, relaxálok, nyújtok.

pomodoro-modszer-cilus

 

EISENHOWER Matrix 

Az Eisenhower matrix pedig segít priorizálni eldönteni a fontossági sorrendet. Fontos – Nem fontos – Sürgős – Nem sürgős szempontok szerint.
Illetve nem árt, ha tisztában vagy az értékrendeddel és a fő céljaiddal. Állíts fel egy fontossági sorrendet, és akkor az mindig segíteni fog a döntésedben, ha netán ütköznek a fontosabbnál, fontosabb dolgok.
pl.

 1. Egészség
 2. Munka
 3. Család
 4. Pihenés
 5. Hobbi
 6. Netflix
 7. TikTok stb.

Ezt mindenki saját magának tudja felállítani. Természetesen ez időszakosan változhat, pl. egy 2-3 hónapos projektidőszakban előre kerülhet a munka. Ezt meg lehet beszélni előtte a családdal és akkor nincsenek konfliktusok. Ha előre letisztáztuk, akkor lehet nyugodtan rangsorolni és nemet mondani. pl. “Tudod, megbeszéltük és most csak egy héten 1x megyek a gyerekért edzésre.”
Vagy ha az egészség van az első helyen számodra, akkor ha tudod, hogy sportolnod, mozognod, sétálnod kellene, mert elmegy az idő / élet, akkor tedd félre a munkát és nyomás az edzőterem!

eisenhower matrix

Nem hiába tisztáztuk ezek a dolgokat, mert innentől kezdve a
A nincs elég időm…”  gondterhelt kijelentés akár okafogyottá is válhat.

Szóval, ha már ilyen jól kiveséztük az idő fogalmát, jelentését, és megtanultuk a helyes idő-, munka- és életbeosztást. Akkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mit kezdjünk a felszabadult időnkkel.

Mindenképpen olyasvalamibe érdemes fektetni, ami hosszútávon megtérül. Én imádom azokat a módszereket, rendszereket, automatizmusokat melyekkel egyszer kell dolgozni és utána már maguktól mennek. Maguktól működnek és mondjuk csak némi felügyeletet, vagy még annyit sem kívánnak. Ezek azok a hatástöbbszörözők, amik olyanok, mintha több helyen tudnék dolgozni egyszerre, egy időben.

 “A gép forog, az alkotó pihen.” – Madách Imre

Én pont Ilyen rendszerekben teszem az energiámat és a felszabadult időmet, azért, hogy később teljesen át tudjak állni és ki tudjak szakadni a mindennapi munkából, a mókuskerékből.

Vigyázz mert az idő az illúzió, mindig úgy gondoljuk, hogy van elég. Pedig ahogy cikk elénjén említettem, az élet pont olyan mit a WC papír: 

Sajnos igen, az ÉLET, olyan mint a WC papír! Minél jobban fogy, annál jobban pörög… (aztán egyszer csak elfogy, és csá!)

Figyelj oda, hogy mivel, kivel töltöd az idődet! Ja nem, bocsi! Az életedet! 😉

 

elfogyott üres wc papír

Szeretnél tudni, hogy mi az amivel Te is több időt / életet tudsz magadnak csinálni?

Add meg az email címedet, a nevedet és küldöm az információkat!

Kérdésed van? Várom a jelentkezésedet, lépj velem kapcsolatba!

Rózsahegyi Áron
+36 20 922 9797
HLBS tanácsadó

Less bele a többi bejegyzésembe is!

Koronavírus ellenszere immunrendszer erősítés
Rózsahegyi Áron

Ez lenne a Koronavírus ellenszere?

A Koranvírus ellenszere az immunrendszerünk támogatása, optimalizálása (megerősítése) lehet? Pár napja sokkolt a a kislányom reakciója, amit a médiából és az iskolából rázúduló pánikkeltés váltott ki belőle a Koronavírussal kapcsolatban.

Tovább olvasom »
Rózsahegyi Áron weblapmarketing,com kész a responsive weblapom
Rózsahegyi Áron

2 éve készül a weblapom…

Végre elkészült a weblapom (egy része)! Őszintén megvallva elég erősen háttérbe volt szorítva, büdösül halogattam, de csak nem bízhattam rá másra, ha már ezzel (is) foglalkozom. Már nagyon ciki volt,

Tovább olvasom »
koronavírus
Rózsahegyi Áron

Jesszus! Koronavírus! Apa elkaptam?

Minket is megcsapott a Koronavírus szele, vagyis inkább csak a híre a gyermekemet! Az ágyam mellett állva síró lányomra riadtam az éjjel. Sokkoló volt. Kérdeztem tőle, hogy „Mizu?” és nincs

Tovább olvasom »
Mérgezett föld dokumentumfilm
Rózsahegyi Áron

Mérgezett Föld – Dokumentumfilm

Véleményem szerint ezt a filmet mindenkinek látnia kell. Rendkívül fontos a táplálkozási szokásaink tekintetében. Megdöbbentő! Óriási köszönet a készítőknek! Ha megnézed a filmet, akkor számodra is egyértelmű lesz, hogy el

Tovább olvasom »
Agykontroll alváskontroll
Rózsahegyi Áron

Agykontroll – alváskontroll

Sokszor jól jöhet egy egyszerű technika, ha az ember elalvási gondokkal küszködik. Nekem párszor már segített és a 10 éves kislányom is nagyszerűen alkalmazza. A technika neve nem más mint

Tovább olvasom »

Oszd meg az ismerőseiddel is!

Facebook
Skype
WhatsApp
Print

Legutóbbi bejegyzések

VÁRJ MÉG!

Küldöm a friss cikkeket,
IRATKOZZ FEL!

Az információ hatalom,

A siker tanulható!

Add meg az adataidat és jön az infó